Friday, June 25, 2010

συνοδεία νύφης και γαμπρού



(το τι γίνεται προηγουμένως στον γάμο, θα τα βρείτε στην ενότητα "Νόστιμον ήμαρ"

Φεύγουν.  Προπορεύεται η νύφη με τη συνοδεία της,  ακολουθεί ο γαμπρός με τους δικούς του και ακολουθεί  κόσμος πολύς ντυμέμένος στα γιορτινά του και χαρούμενος,  οι καλεσμένοι
θα περάσουν να άρουν τον κουμπάρο κι όλοι μαζί για την εκκλησιά.
Μαργαριτάρι είν' ο γαμπρός και μάλαμα η νύψη
και ο κουμπάρος τους κι αυτός χίλια χρόνια να ζήσει.
Στην εξώπορτα της Εκκλησίας οι οργανοπαίκτες σταματούν φέρουν και παίζουν χαρούμενους σκοπούς,  ώσπου να μπουν όλοι μέσα.
Στην μέση της Εκκλησίας είναι στρωμένο με ένα αμεταχείριστο κιλίμι από την προίκα της νύφης.  Εκεί απάνω που θα ευλογήσει ο Πάπας το μυστήριο.  Μέσα στο δίσκο του κουμπάρου μαζί βμε τις λαμπάδες και τα στέφανα είναι κι ένα κομμάτι μεταξωτό ύφασμα,  δώρο του κουμπάρου για τη νύφη.   Στον "Ησαία" τους ραίνουν με ανθοπέταλα, ρύζι, κουφέτα και κολόνιες. το κρασία για το "ποτήριον σωτηρίου" πρέπει να είναι παλιό.Πολλές φορές όσο χρόνο όσο είναι και η νύφη.   Συνήθιζαν πολλοί αυτό το κρασί της σοδειάς,  της χρονιάς που γεννήθηκε το κορίτσι,  να κρατούν για το γάμο του. Αφού αυτό θα είναι και το πρώτο το ποτήρι,  που θα έχουν όλοι οι καλεσμένοι στο δείπνο.
Στο τέλος της τελετής,  περνούν ένας ένας,  χαιρετούν το Ευαγγέλιο που κρατάει ο Πάπας κι αφήνουν ένα νόμισμα στο δίσκο που είναι πάνω στο τραπέζι,  μπαξίσι για το υψηλό του έργο. Χαιρετούν ν τα στέφανα που είναι στα κεφάλια των νεονύμφων και δίνουν τις ευχές τους.  Αυτά είναι τα συγχαρητήρια .Εύχονται και στον κουμπάρο και λένε " άξιος και να τα χιλιάσει ».  Χιλιάδες φορές δηλαδή να αξιωθεί να γίνει κουμπάρος.  Αλλά ο κουμπάρος είναι ανήσυχος.  Κακό φοβάται και ξαφνικά αυτό που φοβάται...Κάποιος τον αρπάζει από τη μέση,  τον σηκώνει ψηλά.  Δεν θα πατήσει « χώμα »,  αν δενυποσχεθεί κάτι.  Το τάξιμο.  Αφού « τάξει »,  φωνάζουν όλοι τους γύρω του και γελούν μαζί του,  κι εκείνος τάζειι,  τι να κάνει;  Υπόσχεται ένα γλέντιι,  έναν τράγο για ευωχία η μία "σφίδα" κρασί για ξεφάντωμα.
Η επιστροφή στο σπίτι δεν είναι χωρίς εμπόδια,  κάπου ένα τεντωμένο σκοινί φράζει το δρόμο.  Το κρατούν οι κοπέλες και τα παλικάρια και δεν θα περάσουν,  αν δεν βάλει ο γαμπρός  το χέρι στην τσέπη.  Ένα γερό μπαξίσι,  λοιπόν,  και ο δρόμος είναι πάλι ανοιχτός.

No comments:

Post a Comment