Wednesday, June 2, 2010

Η αδικία που πληγώνει


Μία ‘επαγγελματική’ ματιά σε ένα καθαρά ανθρώπινο θέμα, ρίχνει ο παιδοψυχίατρος - ψυχοθεραπευτής κ. Δημήτρης Καραγιάννης στο νέο του βιβλίο ‘Η αδικία που πληγώνει’, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.

Για την επεξήγηση του κειμένου, παραθέτει αληθινά περιστατικά. Τα αλλοιώνει, όμως, με τέτοιο τρόπο, που να κρατούν την αλήθεια τους, αλλά με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα, ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμα.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, ‘Η αδικία που πληγώνει’, ανατρέχει στα επώδυνα βιώματα της παιδικής ηλικίας. Αναζητεί τους όρους και τις συνθήκες που την παράγουν στο οικογενειακό περιβάλλον.

Καταγράφει τις προσδοκίες για την απάλειψή της, αλλά και τις επώδυνες ματαιώσεις στις συντροφικές σχέσεις. Επεξεργάζεται την εμφάνισή της στο εργασιακό περιβάλλον.

Αναδεικνύει, όμως, τη δυνατότητα να μην ταυτιστεί η μοίρα του ανθρώπου με τα τραύματά του, διότι κάτι τέτοιο θα οριζόταν ως μοιραία παράδοση στην κατάθλιψη.

‘Η αδικία που πληγώνει’, είναι μία κίνηση απεγκλωβισμού από τις μονοδιάστατες κατανοήσεις των κλινικών διαγνώσεων.

Είναι μία αισιόδοξη θέαση, απόρροια μακρόχρονης κλινικής εργασίας με ανθρώπους που με αγωνία εμπιστεύτηκαν τα μυστικά της ψυχής τους στο θεραπευτή και την ίδια στιγμή που τους κυριαρχούσε ο φόβος για την κλινική ματιά του, εκείνη ακριβώς τη θαυμαστή στιγμή προκαλούσαν την απεριόριστη εκτίμησή του.




ΥΓ


Ο Δημήτρης Καραγιάννης, πέρα από εκείνα τα "επιστημονικά" που αναφέρουν παραπάνω οι συνάδελφοί του,  για μένα είναι ένας καλός φίλος, παραστάτης σε δύσκολα χρόνια της νιότης μου. Η μεγάλη του ικανότητα να παράσχει βοήθεια, μαζί με μεγάλη δόση αγάπης και νοιαξίματος, κάνει τούτο το βιβλίο να αγγίζει κάθε άνθρωπο που έχει πληγωθεί από την αδικία και θέλει να πάει ένα βήμα παραπέρα, πιο ψηλά.

No comments:

Post a Comment