Tuesday, June 8, 2010

παιδιά και γονείς: το παιχνίδι της ενοχής και του θυμού

Πήρα αφορμή από ένα περιστατικό στην Αγγλία, όπου γονείς αντιμετωπίζουν την δικαιοσύνη, όταν το μικρό κοριτσάκι τους μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, ύστερα από 12 χρόνια αυστηρής χορτοφαγικής δίαιτας.



Αυτό, επειδή οι γονείς, έχουν αποφασίσει να περάσουν τη ζωή τους με χορτοφαγία. Το παιδί τους, αναγκαστικά, έπρεπε και εκείνο να ακολουθήσει την κοσμοθεωρία τους. Στερήθηκε βασικά συστατικά με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Χαρακτηριστικό πρόβλημα είναι η σπονδυλική του στήλη. Ενώ το κοριτσάκι είναι 12 ετών, τα οστά του είναι σαν εκείνα μιας ογδοντάχρονης γυναίκας.
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/scotland/article4087734.ece
Το περιστατικό αυτό, μου φανέρωσε μπροστά στα μάτια μου, τα παιδιά εκείνα, που αναγκάζονται να εκπληρώσουν άθελά τους, τις φιλοδοξίες των γονιών.
Να γεμίσει ο κόσμος, υποταγμένους γιατρούς, θυμωμένους πιανίστες, ενοχικούς επιστήμονες.
Οι γονείς από την άλλη να καμαρώνουν όχι τα παιδιά τους, μα τον εαυτό τους, μην δίνοντας δεκάρα για τα συναισθήματα και τις ανάγκες των παιδιών τους.
Μα κάποια στιγμή η δικαιοσύνη αποδίδεται, η ελευθερία ανακτάται, μα με δύσκολο τρόπο θα κοπεί ο ομφάλιος λώρος. Αυτό τότε γίνεται αντιληπτό ως αγνωμοσύνη ( εγώ που ξόδεψα ο,τι είχα και δεν είχα για να σε σπουδάσω) και ως πίκρα από μέρους του γονιού.

No comments:

Post a Comment