Monday, March 19, 2012

Η απειλή

Μια μέρα ένας ποντικός κοίταξε βιαστικά έξω από την φωλιά του και τι να δει: Ο αγρότης και η γυναίκα του άνοιγαν κάποιο δέμα.
«Τι να έχει εκεί μέσα;» αναρρωτήθηκε το ποντίκι. Τον έκαιγε η περιέργεια να μάθει. Ξαφνικά άστραψε μπροστά του η αλήθεια:
«Μια ποντικοπαγίδα!»
Γύριζε σε όλη τη φάρμα ο ποντικός διαδίδοντας τη προειδοποίηση:
«Υπάρχει ποντικοπαγίδα στο σπίτι! Υπάρχει ποντικοπαγίδα στο σπίτι!»
Η κότα έσκαψε δυο τρεις φορές ακόμα το χώμα με το ράμφος της, σήκωσε το κεφάλι της και είπε:
«Κύριε Ποντικέ! Ασφαλώς αυτό είναι μια θανατηφόρα προειδοποίηση για σένα αλλά δεν αφορά και σε μένα. Προσωπικώς δεν με ενδιαφέρει καθόλου!
Το ποντίκι έτρεξε στο γουρούνι και του είπε:
«Υπάρχει μια ποντικοπαγίδα στο σπίτι!»
Το γουρούνι έδειξε κατανόηση, αλλά είπε:
«Λυπάμαι αγαπητέ μου αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο από την προσευχή. Να είσαι σίγουρος οτι θα συμπεριλάβω κι εσένα σε αυτήν»
Υστερα το ποντίκι στράφηκε στην αγελάδα και της είπε:
«Υπάρχει μια ποντικοπαγίδα στο σπίτι!»
Η αγελάδα είπε:
«Τι μου λέτε αγαπητέ! Είναι πολύ λυπηρό για σένα αλλά εμένα δεν μου καίγεται καρφί»
Έτσι το ποντίκι γύρισε απογοητευμένο στη φωλιά του, αποφασισμένο ωστόσο να παλέψει με την ποντικοπαγίδα του αγρότη με τις δικές του δυνάμεις.
Την επόμενη νύχτα ακούστηκε κάποιος θόρυβος μέσα στο σπίτι. Σαν να είχε αρπάξει η ποντικοπαγίδα τη λεία της. Η γυναίκα του αγρότη βιαστικά έτρεξε να δει τι ήταν το θήραμα  Μέσα στο σκοτάδι δεν μπόρεσε να διακρίνει οτι στην παγίδα είχε πιαστεί η ουρά ενός δηλητηριώδους φιδιού. Το φίδι μέσα στον φόβο του τσίμπισε την γυναίκα. Ο αγρότης μόλις είδε τι είχε συμβεί, αρπάζει τη γυναίκα του και την τρέχει στο νοσοκομείο. Οταν γύρισαν αργότερα η γυναίκα είχε ακόμα πυρετό.
Το καλύτερο φάρμακο για τον πυρετό δεν είναι άλλο από την κοτόσουπα. Ετσι ο αγρότης πήγε στο κοτέτσι για να φέρει το βασικό συστατικό αυτής της σούπας.
Η γυναίκα του ωστόσο δεν έλεγε να καλυτερεύσει κι έτσι όλο και περισσότεροι περνούσαν από το σπίτι για να τη δουν. Χρειαζόταν περισσότερο φαγητό. Ηρθε η σειρά του γουρουνιού. Στο τέλος η γυναίκα δεν άντεξε και πέθανε. Για τη κηδεία μαζεύτηκε πολύς κόσμος. Για να τους ταίσει όλους αυτούς ο αγρότης έσφαξε την αγελάδα.
Ο ποντικός τα έβλεπε όλα αυτά από τη φωλιά του και η ψυχή του ήταν πολύ θλιμμένη.
Την επόμενη φορά παιδιά μου, συμβούλευε τα ποντικάκια του, που κάποιος θα σας φέρει ένα πρόβλημα, μη του πείτε οτι δε σας νοιάζει, αλλά να θυμάστε πως όταν κάποιος από μας απειλείται, απειλούμαστε όλοι. Είμαστε μπλεγμένοι όλοι σ αυτό το ταξίδι που το λέμε ζωή. Πρέπει να έχουμε το νου μας ο ένας για τον άλλον και να κάνουμε ό,τι μπορούμε να δείνουμε θάρρος ο ένας στον άλλον. Ο καθένας από μας είναι ένα απαραίτητο κομμάτι στο πάζλ του συνανθρώπου.


Πηγή: Ο πλούτος της εμπειρίας μας καταγεγραμμένος και μοιρασμένος σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ζωής.
 

3 comments:

  1. πολύ όμορφο... σαν γραφή, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμογή στην Ελλάδα μας... είχε ίσως στον πόλεμο, αν και δεν έζησα άλλη συμφορά από την τωρινή... ελπίζω να μην ζήσουμε πόλεμο ξανά, αλλά κι αυτό που ζούμε τώρα, προοίμιο πολέμου είναι, ή έτσι δείχνει... ευχαριστώ για την φιλοξενία

    ReplyDelete
  2. Μαρία ΣκουλάξενουMarch 19, 2012 at 10:59 AM

    Εξαιρετικό!!!

    ReplyDelete
  3. Aδαλή ΚαλλιόπηMarch 19, 2012 at 1:01 PM

    Αφορά τον καθένα μας...και δεν είναι μόνο για μεγάλα ζητήματα αλλά για τα απλά της καθημερινότητάς μας.Μακάρι να κατανοόυσαμε όλοι ότι ειμαστε συνδεδεμένοι κι ολοι Μέρη του Ενός!

    ReplyDelete