Monday, May 31, 2010

η μέρα της γειτονιάς


Περνάμε τις μέρες μας κοιτώντας μακριά, έχουμε ανοίξει παράθυρα που διαπερνούν τον μικρό μας ορίζοντα, και μπορούμε μέσα από το σαλόνι μας να δούμε στην άλλη άκρη της γης.
Είναι αλήθεια πως έχουν αλλάξει κατά πολύ οι συνθήκες. Δίχως χαρακτηρισμούς το λέω. Δίχως χρωματισμούς.
Συνήθως οι δουλειές μας είναι πολύ πιο μακριά από το σπίτι και την γειτονιά μας.
Έτσι απομακρυνθήκαμε από αυτό που παλιά ήταν αγκαλιά.
Η γειτονιά.
Προτιμούμε να καθόμαστε στον υπολογιστή μας μπροστά και να σχετιζόμαστε, πολλές φορές, δίχως να έχουμε δει το πρόσωπο του άλλου, παρά να στραφούμε στο διπλανό διαμέρισμα, σπίτι, γείτονα.
Ναι, έχουν αλλάξει πολλά.
Έχουμε αλλάξει και μεις.
Γι' αυτό και η μέρα αυτή της γειτονίας.
Ίσα ίσα να βρει κανείς την ευκαιρία να το σκεφτεί. Να το δει και ας μην το αλλάξει. Απλά να το διαπιστώσει. Η αλλαγή, αν είναι για καλό, μπορεί και να συνδυάσει το παλιό με το καινούργιο, όμως προς το παρόν, η γειτονιά μας είναι άλλη...

3 comments:

  1. ΑναστασιαMay 31, 2010 at 3:33 PM

    Θελω να γυρισω στα παλιά, θελω την παλια μου γειτονιά ...... Η Νικαια την ανοιξη ήταν χαρα Θεού: νυχτολουλουδα, αγιοκλημα, λεμονιες, πασχαλιές, οι γιαγιαδες στις 6μμ στην σειρα στις αυλές με το βελονάκι στο χέρι, τα παιδια στις αλάνες με τα γονατα γεμάτα ματωμένα παράσημα, η μυρωδιά της τηγανιτής πατάτας, ο Βαμβακάρης στο ραδιοφωνο, η φωνή των μαμαδων στις 8:50μμ "Μαρίαααααααααα, Βασωωωωωωω" και τα παιδια "λιγο ακόμα μαμα, με κόβεις στο καλύτερο, ελααααααα" (μα καλα αυτες οι μαμαδες πανω στο καλύτερο μας εκοβαν παντα). Οι δρόμοι είχαν παπαρουνες και του Αϊ Γιαννιου ανάβαμε φωτιές ψυλότερες και απο τα καλώδια της ΔΕΗ!!! Φυσικά το κολατσιο ήταν ψωμοτύρι ή αυγο μελάτο και μονο τοτε δικαιούμαστε παγωτο "βανιλια, φυστικι, κακαοοοοοοο, παγωταντζήηηηηηηηςςςς". Ωραιες αναμνήσεις :)

    ReplyDelete
  2. Ισως και οι άνθρωποι να αγριεύουν περισσότερο...δεν ξέρω... Οχι της Νίκαιας...γενικά...

    ReplyDelete
  3. Αδαλή ΚαλλιόπηJune 1, 2010 at 3:42 AM

    Εγω μενω σε γειτονια...οι ανθρωποι ειναι φοβισμένοι ....και κύρια λειτουργοουν ανταγωνσιτικά.
    Αν δεν αλλαξουμε εμεις ολα γυρω θα παραμεινουν ιδια.
    Εγω συνεχιζω να ειμαι απλά "γραφική" και να γελω ακόμα κι αν δεν μου μιλαν...που θα παει...:)))

    ReplyDelete