Friday, April 8, 2011

Το βάζο της μαγιονέζας

Όταν τα πράγματα στη ζωή σας φαίνονται πολύ δύσκολα να τα χειριστείτε, όταν 24 ώρες σε μια ημέρα δεν είναι αρκετές, θυμηθείτε το βάζο μαγιονέζας...... και την μπύρα.


jar.jpg


Ένας  καθηγητήςφιλοσοφίας στάθηκε μπροστά στην τάξη του, και είχε μερικά αντικείμενα μπροστά του. Όταν άρχισε το μάθημα, δίχως να πει λέξη, πήρε ένα πολύ μεγάλο και κενό βάζο μαγιονέζας και προχώρησε να την γεμίσει με μπάλες γκολφ. Ρώτησε έπειτα τους σπουδαστές εάν το βάζο ήταν πλήρες. Συμφώνησαν ότι ήταν. Έτσι ο καθηγητής πήρε έπειτα ένα κουτί  χαλίκια και έβαλε στο βάζο . Τίναξε το βάζο ελαφριά. Τα χαλίκια κύλησαν στις ανοικτές περιοχές μεταξύ των σφαιρών γκολφ. Ρώτησε έπειτα τους σπουδαστές πάλι εάν το βάζο ήταν πλήρες. Συμφώνησαν ότι ήταν. Ο καθηγητής πήρε έπειτα ένα κουτί άμμο και την έριξε στο βάζο. Φυσικά, η άμμος γέμισε επάνω όλα τα άλλα. Ρώτησε ακόμα μια φορά εάν το βάζο ήταν γεμάτο. Οι σπουδαστές αποκριθήκαν με έναν ομόφωνο "ναι."
Ο καθηγητής άνοιξε έπειτα δύο  κουτιά με μπύρα έχυσε  ολόκληρο  το περιεχόμενο στο βάζο, γεμίζοντας το κενό διάστημα μεταξύ της άμμου. Οι σπουδαστές γέλασαν.
"Τώρα," είπε ο καθηγητής, καθώς το γέλιο υποχωρούσε, "εγώ θέλω από σας να αναγνωρίσετε ότι αυτό το βάζο αντιπροσωπεύει τη ζωή σας.
Οι σφαίρες γκολφ είναι τα σημαντικά πράγματα - η οικογένειά σας, τα παιδιά σας, η υγεία σας, οι φίλοι σας, τα αγαπημένα πάθη σας - πράγματα ότι εάν όλα τα άλλα χαθούν και μείνουν μόνο αυτά, η ζωή σας θα ήταν ακόμα πλήρης.
Τα χαλίκια είναι τα άλλα πράγματα που έχουν σημασία όπως η εργασία σας, το σπίτι σας, το αυτοκίνητό σας. Η άμμος είναι όλα τα άλλα - μικρά πράγματα." "Εάν βάλατε την άμμο στο βάζο πρώτα", συνέχισε, "δεν υπάρχει κανένας χώρος για τα χαλίκια ή τις σφαίρες γκολφ. Το ίδιο πράγμα γίνεται και στη ζωή.
Εάν ξοδεύετε όλο σας τον χρόνο και την ενέργειά σας στα μικρά πράγματα, δεν θα έχετε ποτέ χώρο για τα πράγματα που είναι σημαντικά για σας. Δώστε προσοχή στα πράγματα που είναι σημαντικά για την ευτυχία σας. Παιχνίδι με τα παιδιά σας. Πάρτε  χρόνο να κάνετε ιατρικές εξετάσεις. Πηγαίνετε έξω για καφέ η φαγητό με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο. Θα υπάρχει πάντα χρόνος για να καθαριστεί το σπίτι, και να βγάλετε έξω τα σκουπίδια.
Φροντίστε τις μπάλες γκολφ πρώτα, τα πράγματα που είναι  σημαντικά. Θέστε τις προτεραιότητές σας. Το υπόλοιπο είναι ακριβώς άμμος."
Όταν τελείωσε, δεν μιλούσε κανένας. Κατόπιν ένας από τους σπουδαστές σήκωσε το χέρι του και με μια  μπερδεμένη έκφραση, ρώτησε τι αντιπροσώπευε η μπύρα  Ο καθηγητής χαμογέλασε. "Είμαι ευτυχής που ρωτήσατε. Σου δείχνει με ακρίβεια ότι ανεξάρτητα από το πόσο η ζωή σας μπορεί να φανεί γεμάτη, πάντα θα υπάρχει χώρος για καμιά δυο μπύρες!!!!"

No comments:

Post a Comment