Wednesday, April 6, 2011

Η μοναξιά βλάπτει σοβαρά την υγεία

Λες και δεν το ξέραμε.
Απλά ήρθε η επιβεβαίωση η επιστημονική να στηρίξει την αδιάψευστη εμπειρία μας. Απέδειξαν λοιπόν οτι η έλλειψη κοινωνικών σχέσεων με άλλους ανθρώπους, όχι μόνο μπορεί να κάνει κάποιον δυστυχισμένο, αλλά επίσης μπορεί να βλάψει τη σωματική και νοητική του υγεία.


Η έρευνα του πανεπιστημίου του Σικάγο, υπό τον καθηγητή ψυχολογίας John Cacioppo, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Journal of Cognitive Neuroscience" δείχνει ότι η κοινωνική απομόνωση επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου.


Σύμφωνα με τον ερευνητή, η μοναξιά υποσκάπτει την υγεία και μπορεί να κάνει ίδια ζημιά με το κάπνισμα.


Το αίσθημα κοινωνικής απόρριψης ή απομόνωσης αυξάνει την πίεση του αίματος, το επίπεδο του άγχους, εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ, κατάθλιψης και αϋπνίας.


Από την άλλη, μειώνει το επίπεδο της θέλησης και επιμονής, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά την ικανότητα κάποιου να ακολουθεί ένα υγιεινό στιλ ζωής.
Πόσες φορές αλήθεια το έχουμε διαπιστώσει αυτό;
Όμως εκείνο που με κάνει να αναρρωτιέμαι είναι τούτο:
Πως γίνεται και ενώ ξέρουμε πως το τσιγάρο μας βλάπτει εμείς το τιμούμε ιδιαιτέρως; Αμ, την μοναξιά; Το ίδιο. Τώρα θα μου πεις, ποιος θέλει την μοναξιά; Όλοι αποζητούμε την συντροφικότητα. Τότε, γιατί υπάρχει τόσος πόνος οξύμωρος;

1 comment:

  1. Αγαπατε λοιπον κ σχετιζεστε.Το ΙΝΤΕΡΝΕΤ βοηθαει μονο

    ReplyDelete