Monday, July 16, 2012

καθρέφτες

Διηγούνται πως τα πολύ παλιά χρόνια, σε ένα μικρό μακρινό χωριό, ήταν ένα μέρος που το έλεγαν "Το Σπίτι με τους χίλιους καθρέφτες".
Ένα μικρό, ευτυχισμένο σκυλάκι, έμαθε για αυτό το μέρος και μια μέρα αποφάσισε να το επισκεφτεί. Όταν έφτασε εκεί, χαρούμενα ανέβηκε τις σκάλες και έφτασε μέχρι την πόρτα. Κοίταξε μέσα με τα αυτιά του τεντωμένα και την ουρά του να πηγαίνει πέρα δώθε, όσο πιο γρήγορα μπορούσε. Προς μεγάλη του έκπληξη είδε άλλα χίλια ευτυχισμένα σκυλάκια να τον κοιτούν και νανκουνάνε τις ουρίτσες τους όσο πιο γρήγορα μπορούσαν. Τους χαμογέλασε πλατιά και εκείνα του ανταπέδωσαν το χαμόγελο. Φεύγοντας σκέφτηκε πως είναι ένα υπέροχο μέρος αυτό το σπίτι. Αποφάσισε να το επισκέπτεται πιο συχνά.
Στο ίδιο χωριό, ζούσε ένα άλλο σκυλάκι, που δεν ήταν τόσο ευτυχισμένο όσο το πρώτο.  Αργά αργά σκαρφάλωσε τα σκαλιά μέχρι την εξώπορτα. Με κατεβασμένο το κεφάλι κοίταξε μέσα από την πόρτα. Τότε είδε χίλια σκυλάκια, μουρτζούφλικα να τον κοιτούν. Γρύλισε εκείνο δυνατά, δείχνοντας τα δόντια του. Τρομαγμένο τότε είδε πως χίλια σκυλάκια ανταπέδωσαν το γρύλισμα.  Καθώς έτρεχε να φύγει σκέφτηκε πως δεν υπάρχει στον κόσμο άλλο πιο απαίσιο μέρος από αυτό. Βέβαια αποφάσισε να μην ξανάρθει ποτέ πια.
Θαρρώ λοιπόν πως όλα τα πρόσωπα στον κόσμο είναι καθρέφτες.
Άραγε τι από τον εαυτό σου βλέπεις στους ανθρώπους που συναντάς στον δρόμο σου;

5 comments:

  1. Σε μία ιδανική κοινωνία έτσι θα ήταν, αλλά σε αυτή που ζούμε δεν είναι έτσι τα πράγματα.Πίσω απλο τα πλατιά χαμόγελα συνηθέστερα κρύβονται πολλές δεύτερες σκέψεις. Προτιμούμε τα καθαρά χαμόγελα κι ας μην είναι πλατιά.

    ReplyDelete
  2. Τώρα υπάρχει και η δεύτερη σχολή σκέψης, που λέει εσύ χαμογέλα κι άσε τον άλλο στην ιδιοτέλειά του. Δικό του πρόβλημα. Συνήθως, έτσι είναι, αλλά υπάρχουν και άτομα, που δεν αξίζουν όχι το χαμόγελό μας ούτε το βλέμμα μας.

    ReplyDelete
  3. Τέλος, υπάρχουν άνθρωποι, που τους χαμογελάς μόνο από ευγένεια και αυτοί νομίζουν ότι είσαι ηλίθιος. Με λίγα λόγια, δε θυμάμαι να έχω κάνει γνήσια ανταλλαγή χαμόγελου τα πολλά τελευταία χρόνια. Κι εγώ ξεκίνησα ως ένα εξαιρετικά χαμογελαστό άτομο.

    ReplyDelete
  4. Από το τρόπο έκφρασης του χαμογέλου του κάθε ατόμου, μπορείς να καταλάβεις, τι καρδιά κουβαλάει μέσα του...

    ReplyDelete
  5. Eleni Harlafti - ProspathopoulouJuly 17, 2012 at 1:40 PM

    Καταπληκτικό Δημήτρη. Είμαστε ο καθρέφτης του εαυτού μας! Αλλωστε το χαμόγελο που δίνουμε ξαναγυρίζει σε μας και δεν κοστίζει τίποτα.

    ReplyDelete