Thursday, August 23, 2012

Αεροπλάνο

Δεν το είχε αρνηθεί ούτε μια φορά από τις τόσες πολλές που πετούσε με αεροπλάνο.
«Τα φοβάμαι..» έλεγε.
Κανεις δεν τον πίστευε κι ας έφεγγαν τα μάτια του κάθε φορά που διηγόταν με λεπτομέρειες τις πτήσεις του.
Δεν ήταν πιλότος ο Θωμάς. Πωλητής ήταν. Αντιπρόσωπος μιας εταιρίας για την οποία έπρεπε να σφίγγει το στομάχι του κάθε φορά που ήταν αναγκασμένος να αφήσει την Αθήνα και να πάει σε άλλη πόλη. Το πήγαινε έλα, το καθημερινό, ήταν η απόλυτη αγωνία. Ο θαυμασμός του δε για τους πιλότους απεριόριστος. Ξεπερνούσε τη λογική. Ισως να τους είχε θεοποιήσει μέσα του. Κρυφά τους ζήλευε κιόλας. Δεν το παραδέχτηκε ποτέ.
«Κρατάνε τις ζωές μας στα χέρια τους» έλεγε. «Πρέπει να είναι υπόδειγμα ανθρώπων. Πιο πάνω από αυτούς ο Θεός. Να εκεί κάπου μέσα στα σύννεφα. Την ώρα που μας καλεί κοντά του, οι πιλότοι του ξεφεύγουν. Πως σας φαίνεται αυτό;» χαμογελούσε
Την περασμένη Τετάρτη επέστρεφε από τη Κρήτη. Είχε αγκιστρωθεί στο κάθισμά του και δεν κουνιόταν. Λες και τον είχαν αλυσοδέσει σφιχτά με αόρατα δεσμά. Τα μάτια του ως συνήθως κολλημένα στην καμπίνα του πιλότου.
Από το παράθυρο του φάνηκε το αεροδρόμιο. Αρχισε η κάθοδος του αεροπλάνου με συνοδεία από δικές του σταγόνες ιδρώτα.
«Η πιο δύσκολη στιγμή της πτήσης» σκέφτηκε
Ξαφνικά ακούστηκε ένας διαπεραστικός δυνατός γδούπος. Σα να έπεσαν από τον ουρανό όλες οι πολιτείες και σωριάστηκαν στον αεροδιάδρομο.
«Παναγία μου» φώναξε και σταυροκοπήθηκε με την ιδέα του. Επειδή τα δάχτυλα του ήταν μπιγμένα στο κάθισμα.
Τα ατέλειωτα δευτερόλεπτα διέκοψε η ανακοίνωση του πιλότου από τα μεγάφωνα
«Σας μιλάει ο πιλότος του αεροσκάφους Γιάννης Παναγιώτου.  Ταξιδεύω με αυτή την εταιρία πάνω από εικοσιπέντε χρόνια και αυτή είναι η πιο ηλίθια, βλαμμένη προσγείωση που έχω κάνει ποτέ»
Στην στιγμή ο πιλότος στα μάτια των επιβατών και του Γιώργου έγινε ήρωας. Σ ένα κόσμο που έχει πνιγεί μέσα στις απίστευτες δικαιολογίες, ο πιλότος είπε τα πράγματα αλλιώς. Οπως είναι. Λευτέρωσε τον Γιώργο. Καθως αποβιβάζονταν όλοι ήθελαν να περάσουν για να του σφίξουν το χέρι.
Ο Γιώργος ακόμα φοβάται τα αεροπλάνα. Ομως δεν φοβάται να πει όλη την αλήθεια. Κι ας τον κοροιδέψουν.

No comments:

Post a Comment