Sunday, January 2, 2011

Πρόσεξε, οι αποφάσεις για τον νέο χρόνο σε βλάπτουν!


Ο νέος χρόνος θεωρείται από πολλούς από εμάς σαν μία νέα ευκαιρία, σαν να μας δίνεται η δυνατότητα να «πάρουμε» από την αρχή τη ζωή μας. Πολλοί παίρνουμε την απόφαση ότι από το νέο χρόνο θα βελτιώσουμε τα οικονομικά μας, θα χάσουμε εκείνα τα περιττά κιλά που μας βασανίζουν, θα πιάσουμε εκείνη τη δουλειά που πάντα θέλαμε, θα έχουμε αυτόν τον σύντροφο που πάντα ευελπιστούσαμε να έχουμε, θα αγοράσουμε το σπίτι που έχουμε βάλει στο μάτι και πάει λέγοντας ...;



Όλα αυτά σύμφωνα με την οργάνωση Mind όχι μόνο δεν μας βοηθούν να πετύχουμε τους στόχους μας αλλά ενδέχεται να μας βλάψουν κι όλα. Αυτό συμβαίνει όπως αναφέρει η Mind για πολλούς λόγους.


Ο πρώτος είναι ότι δημιουργούμε μία εικόνα του εαυτού μας στα ίδια μας τα μάτια, που δεν είναι θετική. Είναι σαν, αντί να σκεφτόμαστε αυτά που έχουμε να επικεντρωνόμαστε σε ό,τι δεν έχουμε, πράγμα που μπορεί με τη σειρά του να καταλήξει να γίνει «μόνιμη πηγή δυστυχίας».


Δεύτερον, όταν στα μέσα του χρόνου ή στο τέλος δούμε τη λίστα με τις αποφάσεις μας και δεν έχουμε πετύχει αυτά που είχαμε αποφασίσει, ενεργοποιούνται μέσα μας συναισθήματα αποτυχίας, ματαίωσης και η αίσθηση ότι δεν είμαστε επαρκείς.


Υπεύθυνος του οργανισμού αναφέρει μάλιστα - όπως μεταφέρει το BBC- ότι το να δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στις ελλείψεις μας, στα προβλήματά μας και στις ανασφάλειές μας, μας οδηγεί στο να νοιώθουμε απελπισμένοι, να μειώνεται η αυτοπεποίθησή μας, να αγχωνόμαστε άδικα. Ορισμένοι άνθρωποι, μπορεί να οδηγηθούν ακόμη και στην κατάθλιψη ...;


«Τιμωρούμε τον εαυτό μας για τις ελλείψεις μας - όπως τις βλέπουμε εμείς τουλάχιστον- και θέτουμε μη ρεαλιστικούς στόχους, όπως π.χ. να αλλάξουμε το χαρακτήρα μας. Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη ότι όταν αποτύχουμε να επιτύχουμε το στόχο μας, καταλήγουμε χειρότερα από ό,τι είμαστε πριν» αναφέρει ο Paul Farmer. «Αντί να παίρνετε αποφάσεις για τη νέα χρονιά, δείτε τη χρονιά που έρχεται θετικά» σημειώνει.


Ο ίδιος προτείνει να υιοθετήσουμε κάποιες μικρές καθημερινές συνήθειες που βελτιώνουν την ψυχική μας διάθεση και μας ευχαριστούν, όπως το να αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας, να ερχόμαστε σε επαφή με τη φύση, να κάνουμε επιτέλους ένα χόμπι, για το οποίο δεν βρήκαμε χρόνο πέρυσι, να ασχοληθούμε με τους συνανθρώπους μας κ.α. πράγματα που θα μας κάνουν να νιώσουμε καλά για τον εαυτό μας, χωρίς να τον ταλαιπωρούμε αδίκως.


 


http://www.daylife.com/article/09TUc6s8U20e4


1 comment:

  1. πολυ μου αρέσει αυτό....ότι μπόρεσα έκανα...καιρός να κάνω ότι θέλω...

    ReplyDelete