Wednesday, June 3, 2009

home

Εικόνες που μαγεύουν και εικόνες που πληγώνουν περιέχει το ντοκυμανταίρ Home του γάλλου φωτογράφου Γιαν Αρτυς Μπερτράν, το οποίο θα κάνει πρεμιέρα την παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου, σε όλο τον κόσμο. Ο γάλλος φωτογράφος, δημοσιογράφος και ακτιβιστής, βρέθηκε στη χώρα μας την Δευτέρα για την προώθηση της ταινίας.

Ο Μπερτράν κινηματογράφησε σκηνές από όλο τον πλανήτη με μία κάμερα στερεωμένη σε αεροπλάνο. Το αποτέλεσμα της τρίχρονης εργασίας έχει «δεθεί» σε ένα ντοκυμανταίρ – η πρώτη του κινηματογραφική προσπάθεια – με τίτλο Home. H ταινία θα κάνει πρεμιέρα την Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) σε κινηματογραφικές αίθουσες και τηλεοπτικά κανάλια ανά τον κόσμο.

Όπως δήλωσε «αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της καταστροφής του περιβάλλοντος, σε μια εικοσαετία από σήμερα, θα έχουμε χάσει τα πάντα» ενώ μίλησε επίσης για «μαζική άρνηση να πιστέψουμε αυτό που όλοι γνωρίζουμε».

Τα χρήματα για το ντοκυμανταίρ έδωσε ο γνωστός Γάλλος σκηνοθέτης Λυκ Μπεσόν (Απέραντο Γαλάζιο, Το Πέμπτο Στοιχείο). Σε αυτόν αποτάθηκε ο Μπερτράν και εκείνος δέχτηκε παρότι «μία τέτοια ταινία δεν μπορεί να είναι εμπορική» όπως δήλωσε ο Μπερτράν.

Ερωτηθείς για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στα γυρίσματα του ντοκυμανταίρ, ο Μπερτράν δήλωσε ότι σε πέντε χώρες αντιμετώπισε προβλήματα.

Στην Ινδία, κατάσχεσαν το 50% του υλικού που είχε τραβήξει γιατί – όπως είπε – δεν ήθελαν να δείξει τη φτώχεια.

Στις ΗΠΑ εκκρεμεί δίκη σε βάρος του γιατί κατάφερε, όπως ανέφερε, «να δείξει με ειλικρίνεια την κατάσταση στην κτηνοτροφική βιομηχανία της χώρας, όπου 300.000 βοοειδή εκτρέφονται με ορμόνες και αντιβιοτικά και η ίδια η βιομηχανία εκλύει αέρια που συμβάλλουν στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου». Μάλιστα, στις ΗΠΑ, η ταινία δεν θα προβληθεί παρά μόνο σε δημόσιες προβολές οικολογικών φορέων.

Σε Νότια και Βόρεια Κορέα, ο στρατός του απαγόρευσε να τραβήξει πλάνα ενώ στην Αργεντινή στον ίδιο και τους συνεργάτες του, κατασχέθηκαν τα διαβατήρια.

Στη Γαλλία, όπου το Home θα προβληθεί σε 600 αίθουσες αλλά και σε οθόνη στον Πύργο του Άιφελ, δεν του δόθηκε άδεια να κινηματογραφήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Από το cosmo.gr

Ρίξτε μια ματιά στο trailer




Τέτοια ντοκυμαντέρ μας θυμίζουν οτι πατρίδα είναι αυτό που αγαπάς, δίχως σύνορα, πολέμους και οριοθετήσεις.

No comments:

Post a Comment