Wednesday, December 5, 2012

Κάτω τα χέρια απο τη Παιδεία

Για ποιον λόγο δηλαδή έπρεπε η Παιδεία να σωθεί απο αυτή την λαίλαπα που έχει σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της; Αδικο έχουν όσοι διαμαρτύρονται. Το σωστό και μνημονιακό ενδεχομένως θα ήταν να σκύψουν το κεφάλι και να δεχθούν οτι μέσα σ όλα που δεν πρέπει να μείνουν όρθια είναι και η Παιδεία.
Πικρόχολες σκέψεις κατακλύζουν κάθε άνθρωπο που πονά για τούτον εδώ τον τόπο. Ανοίγοντας το παράθυρο του στο συννεφιασμένο τοπίο της πατρίδας του ένας αναστεναγμός βγαίνει απο τα κατάβαθα της ψυχής του με την ελπίδα πως θα παρασύρει μαζί του το βάρος, την πίκρα και τον θυμό που νιώθει αντικρύζοντας ερείπια.
Στους δρόμους για άλλη μια φορά οι πολίτες μέσα στην Σισύφεια προσπάθεια τους να αφυπνίσουν τους άρχοντες και γυμνούς βασιλιάδες (sic). Τον ρόλο αυτόν της αφύπνησης τον έχει αναλάβει η Παιδεία. Η Παιδεία ξυπνά συνειδήσεις. Δημιουργεί οράματα. Ξεσηκώνει υποτακτικούς και τους μαθαίνει την αξιοπρέπεια. Σε τι οφελεί λοιπόν μια τέτοια Παιδεία μια εξουσία που γυρεύει σκυμμένα και πειθήνια κεφάλια; Αντίθετα. Αυτή η Παιδεία είναι κίνδυνος. Η εξουσία δεν την αντέχει. Βάζει σκοπό να την εξαφανίσει. 
Πως μπορείς να γκρεμίσεις έναν ουρανοξύστη μονομιάς; Απλό. Δυναμιτίζοντας τα θεμέλια του. Αν ο ουρανοξύστης είναι η Παιδεία τα θεμέλια της είναι τα σχολεία. Δυναμιτίζοντας τα σχολεία στο όνομα της οικονομίας των πόρων, συμπτίσσοντας τάξεις, γεμίζοντας μικρές παγωμένες αίθουσες με παιδιά πεινασμένα, φτωχά και εξαθλιωμένα, και δασκάλους δίχως αύριο. Πως να μπολιάσεις την νέα γενιά με οράματα την ώρα που η τα μέσα είναι ελάχιστα;  Δεν μπορείς.
Έτσι πιστεύει η εξουσία. Οι συγχωνεύσεις των σχολείων μέσα στη μέση της χρονιάς, οι μετακινήσεις των μαθητών σε άλλα σχολεία, οι απολύσεις των δασκάλων, οι μειώσεις των δαπανών, των μισθών, το κρύο πολιορκούν την Παιδεία. Η εκπαιδευτική κοινότητα ξεσηκώθηκε.
Ας όψεται η, στο όνομα της ανάπτυξης, δημοσιονομική αναδιάρθρωση. Περισπούδαστες λέξεις δίχως το νόημα που τους πρέπει. Οποιος μπορεί και διαβάζει πίσω απο τις λέξεις τρομάζει καθώς συλλαβίζει:
«Καταστρέψτε την Παιδεία τους και τους έχετε στο χέρι». Ελπίζω να με προδώσει ο αναλφαβητισμός μου και να μη διάβασα σωστά.

1 comment:

  1. Από την Παιδεία ξεκινάνε όλα!
    Φαίνεται οι....άρχοντες του τόπου θέλουν απαίδευτο λαό, να μην καταλαβαίνει.

    ReplyDelete