Sunday, September 4, 2011

Το χαντάκι

donkey.png


Μια φορά ένας αγρότης είχε έναν γάιδαρο. Γέρασε ο κακόμοιρος και κάποια μέρα, εκεί που περπατούσε στο λιβάδι, έπεσε μέσα σε ένα χαντάκι. Προσπάθησε μα δεν μπορούσε να βγει.
Τον βρήκε το αφεντικό του, προσπάθησε κι εκείνος αλλά δεν τα κατάφερε.
Σκέφτηκε λοιπόν οτι μιας και ο γάιδαρος ήταν γέρος και το χαντάκι έπρεπε να κλειστεί, να κάνει δυο δουλειές μαζί.
Κάλεσε τους χωριανούς, τους έδωσε από ένα φτυάρι και όλοι μαζί έριχναν χώμα μέσα στο χαντάκι να θάψουν τον γάιδαρο και να κλείσουν το χαντάκι. Μόλις το ζωντανό κατάλαβε τι συνέβαινε, έκλαιγε, μα κανένας δεν του έδινε σημασία.
Ξαφνικά όμως σιώπησε. Ολοι αναρωτήθηκαν τι έγινε. Δεν έκλαιγε όταν του πετούσαν χώμα. Εκείνος, κάθε φτυαριά που του έρχονταν στην πλάτη, την τίναζε και έπεφτε στα πόδια του το χώμα. Έτσι συνέβαινε να πατάει το χώμα και να ανεβαίνει εκείνο και στο τέλος γέμισε το χαντάκι και ο γαίδαρός μας βγήκε καμαρωτός καμαρωτός.
Ηθικό δίδαγμα:
Η ζωή θα σου ρίχνει πολλές φτυαριές με ακαθαρσίες. Κάθε είδους. Το κόλπο είναι να τις τινάζεις από πάνω σου και να ανεβαίνεις από το χαντάκι πατώντας τη βρωμιά.  Μπορούμε να βργούμε από το οποιοδήποτε χαντάκι όχι με παραίτηση αλλά με αποφασιστηκότητα. Κάθε φτυαριά και ένα βήμα προς τα πάνω!

3 comments:

  1. Βέβαια, τις περισσότερες φορές απλά είμαστε γάιδαροι και δεν εκτιμούμε αυτά που έχουμε στο κυνήγι για ακόμα περισσότερα. Και όταν έρχονται οι αναποδιές, τότε, μη μπορώντας να κάνουμε αλλιώς, εκτιμούμε τι είναι αυτό που πρόκειται να χάσουμε, ίσως και για πρώτη φορά στη ζωή μας.

    Και όλα αυτό το λέω με έντονη διάθεση αυτοκριτικής. Το κείμενο σου μου θύμησε ότι δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω, αρκεί να έχουμε ξεκάθαρους στόχους. Αυτό, γιατί υπάρχει και ένας άλλος γάιδαρος από την Φάρμα των Ζώων, που δεν το έβαζε κάτω, αλλά κοίταζε σε λάθος κατεύθυνση και τελικά τον γδάραν.

    Συμπερασματικά, εγώ θα έλεγα. Να ξέρεις τι θες και τότε μη μασάς και να εκτιμάς!

    ReplyDelete
  2. [...] Κάθε φτυαριά και ένα βήμα προς τα πάνω!Πηγή: dkaravasilis.gr Posted in: [...]

    ReplyDelete
  3. Aδαλή ΚαλλιόπηSeptember 18, 2011 at 8:38 AM

    ..εγώ θάλεγα πως...πέρα από το τί οι άλλοι μπορεί να σκέφτονται και να επιδιώκουν για σένα ...ΕΣΥ και μόνο ΕΣΥ,με τον τρόπο που θα διαχειριστείς την κατάσταση,με φαντασία ,με θέληση,με δύναμη,μπορείς να βγέις νικητής.Η Δυναμη είναι μέσα μας!

    ReplyDelete